Bescherm uw meubels tegen de zon

Vaak is veel zonlicht in uw woning iets wat juist prachtig is en uw huis helemaal kan opfleuren. Maar teveel zonlicht kan ook weer nadelige effecten hebben op uw meubels. Gelukkig zijn er verschillende manieren om uw geliefde meubelstukken te beschermen en hun levensduur te verlengen. In deze blog vindt u nuttige tips om verkleuring door zonlicht te voorkomen.

Inhoudsopgave

Bescherm uw meubels tegen de zon

Vaak is veel zonlicht in uw woning iets wat juist prachtig is en uw huis helemaal kan opfleuren. Maar teveel zonlicht kan ook weer nadelige effecten hebben op uw meubels. Gelukkig zijn er verschillende manieren om uw geliefde meubelstukken te beschermen en hun levensduur te verlengen. In deze blog vindt u nuttige tips om verkleuring door zonlicht te voorkomen.

Inhoudsopgave

Investeer in kwalitatieve raambekleding

Goede raambekleding kan wonderen doen. Investeer daarom in: verduisterende gordijnen, UV-werende rolgordijnen, verstelbare jaloezieën, UV-werend glas of raamfolie. Dit helpt om de hoeveelheid zonlicht die uw woning binnenkomt te beheersen, ter bescherming van uw interieur. Raambekleding helpt niet alleen tegen verkleuring, maar kan het directe zonlicht filteren of zelfs volledig blokkeren. Bovendien kan het helpen om uw huis koeler te houden in de warme zomermaanden. Overweeg materialen die UV-stralen kunnen blokkeren voor een nog betere bescherming. Een andere effectieve oplossing is het aanbrengen van UV-werende raamfolie. Deze folie laat het licht binnen, maar blokkeert de schadelijke UV-stralen die verantwoordelijk zijn voor het verkleuren van de meubels. Ook kunt u kiezen voor UV-werend glas.

deens ovaal eettafel

Regelmatig onderhoud en rotatie

Eenvoudig onderhoud zoals het regelmatig stofzuigen en reinigen van stoffen meubels kan hun weerstand tegen verkleuring verbeteren. Vermijd direct zonlicht als dit mogelijk is door de meubels uit de buurt van ramen te houden of door het zo te plaatsen dat ze minder blootgesteld worden aan het felle zonlicht in uw woning. Door de meubels periodiek te blijven verplaatsen, kunt u voorkomen dat ze ongelijkmatig verkleuren. Ook kan het roteren en verplaatsen van meubels op de meest intense zon uren van de dag helpen om verkleuring te voorkomen.

Behandel uw meubels

Er bestaan diverse producten die kunnen helpen bij het verkleuren van uw meubels. Voor houten meubels zijn er bijvoorbeeld UV-beschermende, transparante lakken waarmee u uw houten eettafel of sidetable kunt behandelen. Ook wanneer u eetkamerstoelen van stof of leer heeft, zorg dan dat deze ook behandeld zijn met een speciale (All-in house) protector spray. Deze protector spray is gemakkelijk aan te brengen en het biedt een extra laag bescherming zonder het uiterlijk of de textuur van de stof te beïnvloeden. Dit is vooral belangrijk voor meubels die dicht bij ramen staan waar veel zonlicht binnenkomt. Bij het aanschaffen van nieuwe meubels of het herstofferen van oude, kies dan voor materialen die bekend staan om hun weerstand tegen zonlicht. Sommige stoffen en materialen zijn speciaal ontworpen om minder snel te verkleuren.

speels hoekelement bubble van bank Medusa in boucle stof

Plaats planten of een kamerscherm

U kunt verkleuring van uw meubels voorkomen door hoge planten, accessoires of bijvoorbeeld een decoratief kamerscherm te plaatsen op de plek waar veel zonlicht doorkomt in uw woning. Maak dus gebruik van mooie kamerplanten of leuke decoratieve schermen om het directe zonlicht weg te filteren voordat het uw meubels raakt. Bovendien kunnen planten helpen de lucht in uw huis te zuiveren, maar ze dienen ook als natuurlijke barrière tegen het directe zonlicht. Dit kan een aangename manier zijn om bescherming tegen de zon te bieden en tegelijkertijd uw interieur te verrijken.

Het beschermen van uw meubels tegen de schadelijke effecten van direct zonlicht hoeft niet ingewikkeld of duur te zijn. Met een paar slimme keuzes en regelmatig onderhoud kunt u blijven genieten van uw interieur zoals het bedoeld was, vrij van zorgen over verkleuring door de zon. Het beschermen van meubels tegen verkleuring door zonlicht vereist wat aandacht en onderhoud. Met deze handige tips kunt u de levensduur en uitstraling van uw meubels aanzienlijk verlengen, zodat u kunt blijven genieten van uw interieur in de beste staat voor de komende jaren.