Een ronde eettafel: praktisch & stijlvol?

Wanneer u overweegt om een nieuwe eettafel aan te schaffen, kan het zijn dat u het lastig vindt om een keuze te maken tussen een traditionele rechthoekige tafel of een charismatische ronde tafel. Rechthoekige tafels zijn al heel lang de standaard in veel huishoudens. De ronde eettafel komt weer helemaal terug en is steeds populairder vanwege hun unieke stijl en potentiële voordelen. Maar is een ronde tafel wel geschikt  voor de ruimte in uw woning? Met deze blog zetten we de voor en nadelen van een ronde eetkamertafel voor u op een rijtje. 

Inhoudsopgave

Een ronde eettafel: praktisch & stijlvol?

Wanneer u overweegt om een nieuwe eettafel aan te schaffen, kan het zijn dat u het misschien lastig vindt om een keuze te maken tussen een traditionele rechthoekige tafel of een charismatische ronde tafel. Rechthoekige tafels zijn al heel lang de standaard in veel huishoudens. De ronde eettafel komt weer helemaal terug en is steeds populairder vanwege hun unieke stijl en potentiële voordelen. Maar is een ronde tafel wel geschikt  voor de ruimte in uw woning? Met deze blog zetten we de voor en nadelen van een ronde eetkamertafel voor u op een rijtje.

Inhoudsopgave

De voordelen van ronde eettafels

Een van de grootste voordelen van de ronde tafel is de sociale interactie en gezelligheid die een ronde tafel kan creëren. Doordat iedereen elkaar kan aankijken, ontstaat er een intieme sfeer tijdens de maaltijden of bijeenkomsten. Ronde tafels zijn dus ideaal voor gezellige eetgelegenheden, spelletjesavonden of voor dagelijkse gesprekken. Ook zijn ronde tafels een veiligere optie voor gezinnen met kleine kinderen. Ze hebben namelijk geen scherpe hoeken, zoals rechthoekige tafels. Ronde tafels kunnen ruimtebesparend zijn, voornamelijk in kleinere ruimtes of keukens.  Doordat ze geen scherpe hoeken hebben passen ze makkelijker in de ruimte en blijft er ruimte over om er gemakkelijk omheen te bewegen. Ze bieden meer plaats om een extra stoel neer te zetten wanneer u een gast ontvangt, zonder dat het onhandig wordt. Nog een voordeel van de ronde tafel is hun tijdloosheid. Terwijl trends komen en gaan, blijven ronde tafels altijd relevant. Door hun klassieke elegantie raakt de ronde tafel nooit uit de mode en kunt u er heel lang van blijven genieten.

De nadelen van ronde tafels

Hoewel ronde tafels flexibel zijn in het aantal zitplaatsen, kunnen ze weer iets beperkter zijn qua oppervlakte voor het serveren van bijvoorbeeld grote maaltijden of het plaatsen van meerdere borden en schalen bij grotere gezinnen. In grote ruimtes kan een ronde tafel soms wat verloren lijken. In rechthoekige of smalle ruimtes kunnen ronde tafels een uitdaging zijn, omdat ze vaak niet goed passen in de geometrie van de kamer. Wanneer u een ronde tafel wilt gebruiken als werkruimte, kunt u merken dat een rechthoekige tafel net iets meer ruimte biedt dan een ronde tafel. Ook kunnen ronde tafels wat prijziger zijn dan vergelijkbare rechthoekige tafels vanwege de complexiteit van de constructie.

ronde teak tafel met visgraat

Hoe kies je de juiste ronde eettafel?

Het kiezen van de juiste ronde eettafel vergt wat overweging, maar met deze stappen kun u een weloverwogen beslissing nemen die past bij uw wensen, ruimte en  interieurstijl. Het belangrijkste is om te overwegen hoe u de tafel zult gebruiken en welke vorm en afmeting het beste past in de beschikbare ruimte. Uiteindelijk moet de keuze gebaseerd zijn op wat het beste past bij uw levensstijl, smaak en de specifieke behoeften van de woning.  Maar met zoveel opties beschikbaar, hoe kiest u dan de juiste ronde tafel die perfect past in uw woning? 

snel leverbare eettafels

Opmeten

Begin met het meten van de ruimte waar u de ronde eettafel wilt plaatsen. Zorg ervoor dat er nog voldoende ruimte is rondom de tafel voor de stoelen en vrije doorgang. Houd daarbij ook rekening met eventuele andere meubels die in de buurt van de tafel komen te staan en het ontwerp van uw keuken. Kijk goed of de ruimte geschikt is voor de ronde eettafel. Over het algemeen kunt u ervan uitgaan dat een stoel ongeveer 50 tot 60 centimeter uitsteekt vanaf de tafel wanneer iemand erop zit. Houd hier dus ook rekening mee wanneer u gaat meten. Meet dus ruimer dan alleen de afmeting van de tafel.  

zwarte ronde eetkamertafel

Hoeveel zitplekken

Bedenk hoeveel personen u regelmatig aan de tafel wilt plaatsen. Dit bepaald de grootte van de afmeting die u nodig heeft. Over het algemeen moet u ongeveer 60 tot 70 centimeter tafelruimte rekenen per persoon. De hoeveelheid centimeters dat een stoel uitsteekt vanaf de tafel wanneer iemand erop zit, is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de hoogte van de stoel, de diepte van de stoel, de hoogte van de tafel en de positie van de persoon op de stoel.

ronde tafel zwart blad

Uitstraling

Denk aan de stijl van de tafel die het beste bij uw interieur past. Er zijn ronde tafels beschikbaar in een breed scala aan stijlen, van modern tot klassiek. Denk hierbij aan de behandeling van het blad. Kies een tafel die het beste past bij de rest van uw interieur. Ook kunt u bij de meeste ronde tafels kiezen voor het onderstel. Kies bijvoorbeeld in de opties met de hulp van onze handige tafel configurator bij bijvoorbeeld tafel Le Mans voor de handige Trappes, of de spinpoot Cannes en Antares, of de Crest, die mooi mee kleurt  met een van de behandelingen van het tafelblad waar u uit kunt kiezen. 

ronde eettafel met matrixpoot

Uitproberen

Probeer ook de stoelen die u rond de tafel wilt plaatsen uit voordat u de tafel koopt. U kunt meteen bepalen of de stoelen comfortabel zijn en goed passen bij de hoogte van de tafel. Stoelhoogte en armleuningen zijn belangrijke factoren om rekening mee te houden.

Conclusie

Een ronde eettafel is het middelpunt van gezellige diners, inspirerende gesprekken en waar u de meest dierbare herinneringen kunt delen samen met familieleden en gasten. Dus, kies voor de ronde eettafel en creëer een ruimte waar u van kunt genieten en waarin u met plezier samenkomt. De ronde tafel is niet zomaar een tafel, ze zijn een uitnodiging voor verbinding, creativiteit en heeft een tijdloze stijl. Of u nu een gezellige eethoek wilt creëren, een inspirerende werkruimte wilt inrichten of gewoon een plek wilt hebben om te praten en herinneringen te maken, een ronde tafel past daarbij perfect in het plaatje. Overweeg deze charmante ronde vorm wanneer u op zoek bent naar een nieuwe eettafel!

Met deze tips in gedachten, kun u met vertrouwen op zoek gaan naar de perfecte ronde eettafel die niet alleen functioneel is, maar ook bijdraagt aan de sfeer en stijl van uw huis. Het is een keuze die jarenlang plezier en gezellig samenzijn zal brengen.