Welke eetkamerstoel kiest u voor bij de nieuwe eettafel?

Bent u op zoek naar eetkamerstoelen die passen bij uw nieuwe eettafel? Eenvoudig! Toch? Er is namelijk keuze in overvloed: denk aan industriële eetkamerstoelen, leren stoelen, met- en zonder armleuningen en stoelen met wieltjes.

Inhoudsopgave

Welke eetkamerstoel kiest u voor bij de nieuwe eettafel?

Bent u op zoek naar eetkamerstoelen die passen bij uw nieuwe eettafel? Eenvoudig! Toch? Er is namelijk keuze in overvloed: denk aan industriële eetkamerstoelen, leren stoelen, met- en zonder armleuningen en stoelen met wieltjes.

Inhoudsopgave

Comfort en stijl in harmonie

We kunnen dus vaststellen dat er een veelzijdig, gevarieerd assortiment stoelen is, maar ze moeten natuurlijk wel lekker zitten. U wilt geen last van uw rug krijgen, een goed postuur behouden en lang na kunnen tafelen met familie of vrienden.

Dus is het eigenlijk wel zo eenvoudig om de perfecte eetkamerstoelen te kopen? Goede vraag. Fijne eetkamerstoelen, waar u lang plezier van heeft en waar u comfortabel op zit, moeten aandachtig uitgezocht worden. Hieronder staan een aantal tips om tot de juiste keuze te komen.

Visgraat vloer met houten tafel en kuipstoelen

Waar moet u op letten bij het kopen van eetkamerstoelen?

Wanneer u van plan bent om nieuwe eetkamerstoelen aan te schaffen, zijn er een aantal belangrijke punten waar u op moet letten. Zoals afmetingen en verhoudingen, kleur en materiaal, de hoogte van de stoel en de eettafel waar de stoelen bij moeten passen.

De hoogte van de eettafel

De hoogte van een eettafel speelt een belangrijke rol bij het kopen van een passende eetkamerstoel. Gemiddeld is de zithoogte van een stoel rond de 48 cm. Tafels zijn vaak tussen de 75 cm en 78 cm hoog. Dit kan natuurlijk altijd iets afwijken, maar veel zal dat niet zijn. 

Onderkant en bovenkant blad

Zowel de onderkant van de tafel als de totale hoogte is belangrijk. Stoelen met armleuningen moeten immers wel onder de tafel passen, waarbij een speling van 2 cm wenselijk is. Daarnaast is de totale hoogte (bovenkant tafelblad) van groot belang voor het zitcomfort. Doorgaans adviseren wij circa 28 cm te houden tussen zithoogte van de eetkamerstoel en bovenkant blad voor een comfortabele houding.

Geef uw benen de ruimte

Om comfortabel te zitten, is het belangrijk dat er genoeg ruimte blijft tussen uw bovenbenen en de tafel. Om de afstand tussen de stoelzitting en het onderste punt van het onderstel van het tafelblad te meten, dient u ongeveer 20 cm te rekenen. Als er een balk onder het tafelblad zit, meet dan vanaf daar tot aan de stoelzitting.

Zitdiepte van de stoel

De zitdiepte van de stoel mag ook niet vergeten worden. Deze kunnen variëren tussen 40 en 50 cm zitdiepte. Om de stoel zo comfortabel mogelijk te maken, moeten de zithoogte, zitdiepte en rugleuning hoogte passen bij uw lengte en postuur. 

Welke soort eetstoelen kiest u?

Nu u op de hoogte bent van de praktische kant van het kopen van nieuwe stoelen, kunt u beginnen aan het leuke gedeelte. Namelijk, het uitzoeken van uw lievelingsstoel. Welke stoel vindt u mooi? Wat past bij uw interieur? Uw smaak is iets persoonlijks. Voordat u gaat kijken naar materiaal en kleur, is het handig om eerst te bekijken welk soort eetkamerstoel het beste bij u past. Hieronder worden enkele opties voor u op een rijtje gezet, zo kiest u voor het perfecte zitelement voor uw eethoek.

1. Industriële eetkamerstoelen

Met industriële eetkamerstoelen kunt u op een goede manier de trendy houten meubels van nu combineren, en daarmee uw huis een stoere industriële uitstraling geven. Deze stijlvolle look heeft niet alleen een esthetische waarde, maar is ook zeer praktisch omdat het zorgt voor een mooi, stoer interieur dat bestand is tegen intensief gebruik.

De industriële eetstoelen zijn niet alleen prachtig om te zien, maar ook zeer robuust. Dit komt door de combinatie van een metalen frame en een gestoffeerde zitting van stof of leer die gemakkelijk schoon te houden is met Iproteqt.

2. Eetkamerbanken

Eetkamerbanken zijn een uitstekende keuze voor mensen die op zoek zijn naar een alternatief voor eetkamerstoelen. Zo’n bank biedt namelijk verschillende voordelen. Een eetkamerbank biedt meer zitplaatsen dan een set stoelen, wat handig is als u vaak gasten ontvangt of als u een groot gezin hebt. Ook kunnen ze ruimtebesparend zijn, zeker wanneer ze tegen de muur worden geplaatst. Daarnaast zijn eetkamerbanken vaak ruimer en comfortabeler dan stoelen, waardoor u ontspannen kunt zitten en genieten van uw maaltijd.

stoere blauwe leren eetkamerstoel stoere blauwe leren eetkamerstoel
3. Stoelen met armleuningen

Eetkamerstoelen met armleuningen bieden extra comfort en zijn ideaal om lang te tafelen. Uw armen worden ondersteund, waardoor u comfortabel kunt zitten en ongemakkelijke houdingen kunt vermijden. De armleuningen van de stoelen zijn vaak ook in zijn geheel gestoffeerd en bij enkele metalen armleuning deels. Uiteraard zijn ze verkrijgbaar in verschillende materialen en kleuren.

Bij het kiezen van eetkamerstoelen met armleuningen is het belangrijk om te controleren of de hoogte van de armleuningen past bij de hoogte van de eettafel. Niet alle eetkamerstoelen met armleuningen passen namelijk automatisch onder elke tafel. Bovendien zijn deze stoelen vaak breder dan stoelen zonder armleuningen, waardoor ze meer ruimte innemen. Let hierbij goed op de keuze van uw eetkamerstoelen om ongewenste verrassingen te voorkomen.

fijne kuipstoel met stalen poot fijne kuipstoel met stalen poot
4. Stoelen zonder armleuningen

Eetkamerstoelen zonder armleuningen zijn praktisch, hebben een luchtige uitstraling en zijn er in verschillende vormen en maten. Op een eetkamerstoel zonder armen kun je makkelijk gaan zitten. Ook de uitstraling van een eettafel met 6 eetkamerstoelen zonder armleuning ziet er luchtiger uit. Vaak zijn stoelen zonder armen minder breed en kun je gemakkelijker 3 stoelen naast elkaar kwijt op bijvoorbeeld een breedte van 180 cm. De vormen kunnen uiteraard ook variëren van kuipstoel tot een strakkere vorm. Ook weer mogelijk in een breed scala van stoffen, leersoorten en kleuren.

5. Eetkamerstoelen met wieltjes

Eetkamerstoelen met wieltjes zijn niet alleen comfortabel, maar ook heel praktisch. Dankzij de wieltjes schuift u de stoel eenvoudig aan en van de tafel, wat vooral handig is als de ruimte beperkt is. Bovendien is het een uitkomst als u niet zoveel kracht heeft, want u hoeft niet te tillen of te sjouwen met de stoel.

De meeste wieltjes die worden aangeboden zijn skatewielen. Deze rollen erg flexibel over iedere ondergrond. Zorg er voor dat de vloer goed schoon is om eventuele krassen te voorkomen. Eetkamerstoelen met wieltjes zijn een goede keuze als je graag wat extra gemak wilt tijdens het eten.

Eetkamerstoelen kopen bij Robuuste Tafels

Heeft u uw favoriete eetkamerstoel gevonden in ons assortiment? Dat is heel fijn! U kunt ze direct online bestellen. Wilt u het toch nog even met eigen ogen zien? Kom dan langs in één van onze showrooms! Wij helpen u maar al te graag met de zoektocht naar de perfecte eetkamerstoel.

Industriele eetkamer met enorme tafel
Leren kuipstoelen