Hoe onderhoudt u uw eiken tafel?

Een eiken tafel is niet alleen een functioneel meubelstuk, maar ook een pronkstuk in uw woning. Om ervoor te zorgen dat uw eiken eettafel zijn schoonheid behoudt en generaties lang meegaat, is regelmatig onderhoud van belang. Iedere eikenhouten tafel van Robuuste Tafels is een uniek item. De tafelbladen zijn zorgvuldig afgewerkt met een beschermende lak, of u nu kiest voor een matte finish of een soft gloss finish (zijdeglans).

Inhoudsopgave

Hoe onderhoudt u uw eiken tafel?

Een eiken tafel is niet alleen een functioneel meubelstuk, maar ook een pronkstuk in uw woning. Om ervoor te zorgen dat uw eiken eettafel zijn schoonheid behoudt en generaties lang meegaat, is regelmatig onderhoud van belang. Iedere eikenhouten tafel van Robuuste Tafels is een uniek item. De tafelbladen zijn zorgvuldig afgewerkt met een beschermende lak, of u nu kiest voor een matte finish of een soft gloss finish (zijdeglans). 

Inhoudsopgave

Het dagelijkse onderhoud van uw eiken tafel

Veeg dagelijks stof en vuil van uw eiken tafel met een zachte, droge doek om krassen en slijtage te voorkomen. Gebruik altijd onderzetters of placemats onder hete pannen, schalen en drinkglazen om kringen, vlekken en krassen te voorkomen. Vermijd het plaatsen van voorwerpen met scherpe randen direct op het eiken tafelblad om beschadigingen te voorkomen. Verwijder vlekken van bijvoorbeeld koffie, thee, wijn, water, chocolade etc. meteen met een licht vochtige doek. Dit voorkomt dat kleurpigmenten in de poriën van het hout trekken en blijvende vlekken achterlaten. Na het afnemen de oppervlakte goed droog maken met een zachte droge doek. 

luxe eetkamer tafel van hout
industriele eettafel

Tips voor het regelmatig reinigen van uw eiken tafel

Reinig uw eiken tafelblad regelmatig met een milde zeepoplossing en een zachte, vochtige doek om vuil en vlekken te verwijderen. Droog het eiken tafelblad direct af met een schone, droge doek om overtollig vocht te verwijderen en waterkringen te voorkomen. Gebruik dus absoluut geen agressieve, chemische of schurende materialen schoonmaakmiddelen, omdat deze de afwerking van de tafel namelijk kunnen beschadigen.

Heeft u een echte houten vloer en een stalen onderstel? Let dan goed op met dweilen. Door het vocht kan het metaal reageren met uw houten vloer en vervelende donkere plekken achterlaten. Wij raden aan om ook altijd het onderstel even goed na te drogen.

eettafel met hout onderstel

Uw eiken tafel beschermen tegen krassen, hitte en vocht

Plaats onderzetters of placemats onder warme pannen, schalen en drinkglazen om kringen, krassen en vlekken te voorkomen. Krassen en deuken op uw eiken tafelblad kunnen ontstaan door scherpe voorwerpen, slepen van zware voorwerpen of per ongeluk stoten. Om de zichtbaarheid van kleine krassen te verminderen, kunt u proberen ze te camoufleren met een retoucheerstift die past bij de behandeling (kleur) van uw eiken tafel. Vermijd langdurige blootstelling aan direct zonlicht, omdat dit kan leiden tot verkleuring en uitdroging van het eikenhout. Langdurige blootstelling aan direct zonlicht kan ook de kleur van het eikenhout en de lak veranderen. Probeer de tafel dus zo te plaatsen dat deze niet constant in direct zonlicht staat.

Houd de luchtvochtigheid in uw huis op een optimaal niveau om kromtrekken en scheuren in het hout te voorkomen.  Een stabiele luchtvochtigheid tussen de 45% en 55% is ideaal voor uw eikenhouten tafel en de temperatuur moet stabiel rond de 20°C zijn. Gebruik indien nodig planten, luchtbevochtigers of dampschalen om de juiste luchtvochtigheid te handhaven.

ovale robuuste eiken eettafel

Wat moet u vooral niet doen?

We raden sterk aan om de volgende middelen te vermijden vlek verwijderaars, schuurmiddelen, oplosmiddelen, terpentine, chloor, schoonmaakmiddelen met geurstoffen en bijtende schoonmaakmiddelen. Wees voorzichtig met dweilen bij eiken vloeren en metalen onderstellen om donkere vlekken te voorkomen. Droog altijd goed na en gebruik onderzetters voor hete voorwerpen. Door regelmatig onderhoud en zorgvuldige behandeling kunt u ervoor zorgen dat de eiken tafel er jarenlang prachtig uitziet en een waardevol bezit blijft voor u en uw familie. Met deze eenvoudige tips kunt u genieten van de tijdloze schoonheid van uw eiken tafel voor vele jaren. Het zorgvuldig onderhouden van een eikenhouten tafel is niet alleen een kwestie van praktisch onderhoud, maar ook een manier om de levensduur en de natuurlijke  uitstraling van dit prachtige meubelstuk te behouden. Al onze eikenhouten tafels zijn met zorg vervaardigd en voorzien van een beschermende lak in een scala aan behandelingen en kleuren. 

Hier hebben we een aantal tips voor u op een rijtje gezet, zodat u uw eikenhouten tafel goed kan onderhouden. Door deze onderhoudsadviezen op te volgen, kunt u de levensduur van uw eikenhouten maatwerk tafel van Robuuste Tafels aanzienlijk verlengen en ervoor zorgen dat deze er voor een hele lange tijd mooi blijft uitzien!