Hoe moet ik mijn leren bank onderhouden?

Een prachtig leren bankstel is een blikvanger in elke woonruimte. Met z’n tijdloze en stijlvolle uitstraling zal het voor een fijne sfeer zorgen. Een investering waar u jarenlang plezier aan zult beleven. Echter, als u lang gebruik wilt maken van de leren bank, adviseren wij u om goed te letten op de omgeving waar de bank staat. Door regelmatig gebruik en blootstelling aan vuil, vet en vloeistoffen, kan het leer beschadigd raken. In deze blog wordt verteld hoe u uw leren bank kunt onderhouden.
Hoe moet ik mijn leren bank onderhouden?

Een prachtig leren bankstel is een blikvanger in elke woonruimte. Met z’n tijdloze en stijlvolle uitstraling zal het voor een fijne sfeer zorgen. Een investering waar u jarenlang plezier aan zult beleven. Echter, als u lang gebruik wilt maken van de leren bank, adviseren wij u om goed te letten op de omgeving waar de bank staat. Door regelmatig gebruik en blootstelling aan vuil, vet en vloeistoffen, kan het leer beschadigd raken. In deze blog wordt verteld hoe u uw leren bank kunt onderhouden.

Inhoudsopgave

Waarom een leren bank onderhouden?

Leer is sterk en duurzaam, met een robuuste uitstraling. Daarom is het een populaire keuze voor banken, stoelen en andere meubelstukken, maar ook voor koffers, tassen en kleding. Leer is een natuurlijk materiaal en is hierdoor kwetsbaar voor uitdroging. Het wordt daarom aangeraden om af en toe een goede onderhoudsbeurt te geven aan uw leren meubels om schade en uitdroging te voorkomen. Door leer te verzorgen en te voeden, kunt u de levensduur verlengen van uw mooie meubels. Zo heeft u er langer plezier van!

leren kreta bank het anker
groene hoekbank met zitting tot de grond

Onderhoud verschillende soorten leer

Het onderhoud verschilt per type leer. Hieronder wordt toegelicht hoe u elke leersoort het beste kunt onderhouden:

 1. Geschuurd leer

  Ook wel open leer genoemd, is doorgekleurd leer met een geringe of geen beschermende toplaag. Om het leer in optimale conditie te houden, dient het regelmatig te worden onderhouden. Hoe doet u dit?

  Stofzuig regelmatig. Gebruik een zachte borstel om het stof van uw leren bank te verwijderen. Stof en vuil kunnen zich ophopen in de plooien en het oppervlak van uw leer, waardoor het er dof en vuil uit gaat zien. Breng vervolgens een kleine hoeveelheid leer conditioner aan op een zachte doek en veeg het leer ermee af. Laat het vervolgens drogen en eventueel inwrijven met een zachte doek. Als het leer erg vettig is, kunt u het beste een speciale leerreiniger gebruiken, zoals All in House voor open leer. Vermijd het gebruik van water of schoonmaakmiddelen, omdat dit het leer kan beschadigen.

 2. Afgedekt leer

  Ook wel gesloten leer genoemd, is doorgekleurd leer dat voorzien is van een beschermende finish. Dankzij deze toplaag zijn natuurlijke imperfecties slechts tot op zekere hoogte te zien. Het onderhouden van deze leersoort is daarom over het algemeen minder intens. Maar hoe onderhoud u afgedekt leer? Ook hier geldt: regelmatig stofzuigen. Gebruik een zachte borstel om het stof van uw leren bank te verwijderen.

  Reinig het gesloten leer met een zachte, vochtige doek en een milde zeep. Gebruik geen agressieve reinigingsmiddelen of oplosmiddelen, omdat deze het leer kunnen beschadigen. Zorg ervoor dat u het leer na het reinigen droogt met een schone doek. Ook hier wordt aangeraden om Iproteqt voor gesloten leer te gebruiken, speciaal ontworpen om het materiaal zacht en soepel te houden.

Iproteqt service

All in House biedt een unieke service die beschikbaar is bij aankoop van een nieuw zitmeubel. Met deze service ontvangt u een hoogwaardige verzorgingsset waarmee u gemakkelijk en snel uw meubel kunt beschermen en verzorgen. Daarnaast profiteert u van een vlekken- en constructieservice van vijf jaar.

Hoe gebruikt u de All in House service? Spuit het meubel in met de textielbeschermer of leer impregneer in een goed geventileerde ruimte of buiten. Laat het meubel ongeveer twaalf uur drogen. Houd de spuitbus rechtop en spuit op ongeveer 20 à 30 centimeter afstand van het materiaal.

Een ongelukje op de nieuwe leren bank, wat nu?

In het dagelijks leven kunnen er allerlei ongelukjes gebeuren, zoals het morsen van een drankje, een huisdierenongelukje of het lekken van inkt uit een pen. Dit kan erg vervelend zijn, vooral wanneer het op uw leren bank gebeurt. Hoewel we dit niet helemaal kunnen voorkomen, is snel handelen van essentieel belang om erger te voorkomen.

Omdat leer poreus is, is het belangrijk om voorzichtig te zijn bij het schoonmaken van vlekken en om snel te handelen. Als er nog vloeistof op de bank ligt, dep dit dan onmiddellijk op met een stuk keukenpapier of een absorberende doek. Het is belangrijk om niet te vegen, omdat dit de vlek kan verspreiden.

Het is ook belangrijk om niet te veel water te gebruiken, omdat dit het leer kan beschadigen. Als de vlek zichtbaar blijft, is het raadzaam om de instructies van de fabrikant zorgvuldig te lezen om te bepalen welke behandeling of producten het meest effectief zijn bij het reinigen van de vlekken.

Het materiaal langer mooi houden doet u zo

Om lang van uw leren bankstel te genieten maakt u de bank regelmatig schoon en houdt u hem stof en vuil vrij. U gebruikt de juiste onderhoudsproducten om uw leren meubelstuk te verzorgen.

Daarnaast zijn er nog een aantal leefregels om de levensduur van leren banken te verlengen:

 • Vermijd warmtebronnen: Houd leren meubelstukken uit de buurt van warmtebronnen, zoals vuur en radiatoren, warmte zorgt voor uitdroging en barsten in het leer.

 • Zon- of daglicht vermijden: Voorkom direct zonlicht op leren meubelen, dit veroorzaakt verkleuring en veroudering van het leer.

 • Ga scherpe voorwerpen uit de weg: Bescherm een leren bank of stoel tegen scherpe voorwerpen die krassen, deuken of gaten veroorzaken.

De meeste schade aan leren meubels ontstaan door verkeerde schoonmaak, daarom staan hieronder nog een aantal veel voorkomende reinigingsfouten:

 • Het niet opvolgen van de onderhoudsinstructies van de fabrikant.
 • Het gebruik van gewone schoonmaakproducten op leer.
 • Reinigen met alleen water of te veel water.
 • Gemorste vloeistoffen worden niet meteen verwijderd.
 • Leren meubels drogen met een warmtebron zoals een föhn.
 • Het niet regelmatig stof en vrij maken van uw leren bankstel.
 • Te laat of geen vakkundige hulp inschakelen voor het verwijderen van hardnekkige vlekken.

Hopelijk heeft u met bovenstaande reinigingstips jarenlang plezier en comfort van uw mooie leren bank of stoel.

Meer weten?

Wilt u meer weten over leer of andere materialen? Bekijk dan eens onze pagina over materialen. Zo komt u er snel achter welk materiaal het beste binnen uw interieur past!