Hoe u uw vloerkleed het beste kunt onderhouden en schoonmaken

Het is een bekend feit dat een vloerkleed na verloop van tijd niet meer zo schoon is als toen het net nieuw binnen kwam. Door het vloerkleed op de juiste manier te behandelen en te onderhouden, kunt u ervoor zorgen dat het er weer als nieuw uitziet en dat het langer meegaat. Wilt u uw vloerkleed weer een frisse uitstraling geven? Hieronder leest u er meer over!

Hoe u uw vloerkleed het beste kunt onderhouden en schoonmaken

Het is een bekend feit dat een vloerkleed na verloop van tijd niet meer zo schoon is als toen het net werd aangeschaft. Het is immers onvermijdelijk dat er vloeistoffen op worden gemorst, dat het stof aantrekt en dat het constant wordt bewandeld door schoeisel dat niet altijd even schoon is. Maar gelukkig is er een oplossing! Wilt u uw vloerkleed weer een frisse uitstraling geven? Door het vloerkleed op de juiste manier te behandelen en te onderhouden, kunt u ervoor zorgen dat het er weer als nieuw uitziet en dat het langer meegaat. Hieronder leest u er meer over!

Inhoudsopgave

Waarom zou ik mijn vloerkleed schoonmaken terwijl het er schoon uitziet?

Hoewel uw vloerkleed er misschien schoon uitziet, heeft het namelijk best wat te verduren; we lopen er stiekem met schoenen overheen, huisdieren rollen er lekker op en per ongeluk knoeien we wel eens iets. Hierdoor kan het vloerkleed veel vuil bevatten dat zich in de vezels ophoopt en fungeren als een soort filter die al het stof en vuil in de kamer verzamelt. Bovendien kan deze ophoping van vuil leiden tot beschadiging van de vezels, waardoor het kleed sneller slijt. Het is daarom belangrijk om regelmatig uw vloerkleed schoon te maken. 

Een vloerkleed reinigen in drie stappen, zo doet u dat!

1. Stofzuigen (wekelijks aan te raden)
Voorafgaand aan de reiniging is het belangrijk om uw vloerkleed grondig te stofzuigen. Moderne stofzuigers bieden verschillende opties om zelfs het fijnste stof te verwijderen. Gebruik de opzetborstel van de stofzuiger voor een vlakker vloerkleed. Bij een hoogpolig vloerkleed is het gladde mondstuk beter geschikt.

2. Reiniger aanbrengen

  • Meng vloerkleedreiniger of -shampoo met water zoals op de verpakking beschreven staat. Zorg ervoor dat het vloerkleed oppervlakkig nat wordt en niet door en door, gebeurt dit wel dan duurt het ook langer voordat het droog is. Schrob de reiniger of shampoo in het vloerkleed met eventueel een borstel speciaal voor het verwijderen van vlekken.
  • Een ander product is tapijtreinigingspoeder of soda. Dit sprenkelt u als het ware over het vloerkleed heen en laat dit 30 minuten inwerken.

3. Reiniger verwijderen

  • Vloerkleedreiniger of -shampoo: Verwijder het overtollige schuim en water met een droge doek. Laat het kleed eerst goed drogen voordat het weer gestofzuigd kan worden. Laat het vloerkleed volledig drogen voordat u het weer in gebruik neemt.
  • Tapijtreinigingspoeder of soda: Stof zuig de losse poeder of soda op nadat het goed is ingewerkt. Door gebruik te maken van poeder absorbeert het ook de geuren.

Uw vloerkleed laten reinigen

Heeft u weinig tijd of ziet u het niet zitten om zelf uw vloerkleed schoon te maken? Dan is het een optie om het uit te besteden aan een professionele reinigingsdienst! Er zijn vele bedrijven die gespecialiseerd zijn in het reinigen van verschillende soorten vloerkleden.

Het reinigen van uw vloerkleed met huishoudelijke was- of reinigingsmiddelen

In plaats van chemische middelen te gebruiken, is het over het algemeen beter om te proberen het probleem op te lossen met huishoudelijke middelen. Dan moet u eerst weten van welk materiaal uw vloerkleed gemaakt is. Meestal is dit wol, sisal of polyester. Hieronder wordt uitgelegd welk type reinigingsmiddel geschikt is voor welk materiaal.

Verschillende vloerkleed-materiaal en bijpassende reinigingsmiddelen

  • Wol en dierlijke vezels: verdunde witte natuurazijn of een druppel afwasmiddel op een lichtvochtige doek

  • Sisal: lichtvochtige doek met verdunde (baby)shampoo, deppen in plaats van wrijven

  • Polyester: makkelijk schoon te maken met een druppel afwasmiddel op een schone vochtige doek

Welk reinigingsmiddel hoort bij welke vlek?

Niets is zo frustrerend als een hardnekkige vlek op uw tapijt. Hoe weet u nou welk reinigingsmiddel u nodig heeft om de vlek effectief te verwijderen?
Hieronder wordt toegelicht welk reinigingsmiddel geschikt is voor verschillende soorten vlekken.

Gebruik ijsblokjes bij chocolade- of kauwgomvlekken

Chocolade kan heerlijk smaken, maar het kan vlekken achterlaten die erg lastig te verwijderen zijn. Een ijsblokje kan daarbij helpen. Leg een ijsblokje (bij voorkeur in een plastic zakje) op de vlek, waardoor de chocolade (of kauwgom) bevriest en gemakkelijk van het tapijt afbreekt.

Zout gebruiken bij wijnvlekken

Rode wijn kan hardnekkige vlekken veroorzaken, vooral op lichte tapijten. Maar met zout kunt u deze vlekken verzachten of zelfs verwijderen. Strooi zout op de vlek, maak het nat (als de vlek al droog is) en wrijf het zout van buiten naar binnen (niet andersom!). Wanneer het droog is, stofzuig dan het vuil op en herhaal indien nodig.

Natriumbicarbonaat of bakpoeder voor koffievlekken

Als er koffievlekken op uw bank of tapijt zitten, kan natriumbicarbonaat (of bakpoeder) een handig huismiddeltje zijn. Strooi het natriumbicarbonaat of bakpoeder gelijkmatig over het tapijt, wrijf het lichtjes in en neem het af met heet water. Laat het inwerken en stofzuig vervolgens het vuil weg.

Citroensap voor donkere vlekken op lichte tapijten

Citroensap heeft een blekende werking en kan daarom helpen bij het verwijderen van donkere vlekken op lichte tapijten. Druppel citroensap op de vlek of dep de vlek met een doek die in citroensap is gedoopt.

Scheerschuim als alternatief voor tapijtreiniger voor voedselvlekken

Scheerschuim kan een goed alternatief zijn voor tapijtreiniger bij het verwijderen van voedselvlekken zoals mosterd of tomaat. Bedek de vlek met scheerschuim en masseer het in met een doek of zachte borstel. Laat het minstens een uur zitten en dep het vervolgens op met een doek. Test deze methode eerst op een onopvallende plaats.

Mineraalwater voor zeer verse vlekken

Verse vlekken, zoals voedselvlekken of was, zijn vaak lastiger te verwijderen. Gebruik in dat geval mineraalwater of soda met veel koolzuur. Breng het water aan op de vlek, laat het 20 minuten intrekken en wrijf het vervolgens voorzichtig weg met een zachte doek.

Keukenpapier met strijkijzer voor kaarsvet of was

Kaarsvet of was kan worden verwijderd met keukenpapier en een strijkijzer. Leg het keukenpapier op de vlek, plaats er een heet strijkijzer op of föhn het gebied warm. Het keukenpapier absorbeert het kaarsvet dat door de warmte oplost. Let wel op dat het gebied niet te lang te heet wordt, anders kan het zijn dat er een brandplek ontstaat. 

Het regelmatig onderhouden en schoonmaken van uw tapijt is essentieel om ervoor te zorgen dat het er op langer termijn goed uit blijft zien en lang meegaat. Door de juiste stappen te nemen om uw vloerkleed schoon te maken en te onderhouden, kunt u genieten van een frisse uitstraling en een gezonde leefomgeving in uw huis. Vergeet niet om regelmatig schoon te maken en vlekken onmiddellijk aan te pakken om ervoor te zorgen dat uw vloerkleed er als nieuw blijft uitzien en om de levensduur van uw vloerkleed te verlengen. Met de juiste zorg kunt u jarenlang plezier hebben van uw mooie vloerkleed!