Hoe kies ik het juiste formaat en opstelling voor mijn bank?

Onze woonkamer, het huiselijke hart, is de plek voor ontspanning en gezelligheid. In deze ruimte is de bank het prominente pronkstuk. Het zorgvuldig kiezen van de juiste opstelling en formaat van de bank is belangrijk voor zowel functionaliteit als esthetiek. En nee, hij hoeft niet tegen de muur; tal van aantrekkelijke alternatieve opstellingen zijn mogelijk.

Inhoudsopgave

Hoe kies ik het juiste formaat en opstelling voor mijn bank?

Onze woonkamer, het huiselijke hart, is de plek voor ontspanning en gezelligheid. In deze ruimte is de bank het prominente pronkstuk. Het zorgvuldig kiezen van de juiste opstelling en formaat van de bank is belangrijk voor zowel functionaliteit als esthetiek. En nee, hij hoeft niet tegen de muur; tal van aantrekkelijke alternatieve opstellingen zijn mogelijk.

Inhoudsopgave

Zo bepaalt u het juiste formaat bank

Het juiste formaat van uw bank kiezen is belangrijk. Om het beste formaat bank voor uw woonkamer te bepalen, start u met het opmeten van uw ruimte. Meet de bank in één van de showrooms of vraag naar de maten. Neem de breedte, lengte en hoogte op, en probeer dit dan thuis na te doen om te zien hoeveel plek de bank inneemt. Vergeet niet om rekening te houden met de ruimte rond de bank voor gemakkelijke beweging

velvet 3 zits bank antraciet met eiland

Waar plaatst u de bank?

De perfecte plaats voor uw bank hangt af van de vorm van de woonkamer en wat u het liefst ziet. Wilt u direct voor de televisie plaatsnemen, zit u graag dichtbij de open haard of kijkt u liever naar buiten? Richt de woonkamer zo in dat het aansluit bij uw voorkeuren.

Wat kunt u doen?

  • Stel uzelf de vraag hoe groot de bank kan zijn. U wilt natuurlijk niet dat de bank niet past of wegvalt in de ruimte.
  • Plaats de rugleuning van de bank ongeveer 20 centimeter van de muur af om een ruimtelijk gevoel te creëren. Zo wordt de bank beter bij de ruimte betrokken.
  • Houd een looproute aan van minimaal 90 centimeter breed aan, zodat er voldoende ruimte blijft tussen verschillende meubels.

Wat kunt u beter vermijden?

  • Teveel meubels in een kleine woonkamer kan zorgen voor een chaotisch effect. Liever één groot gebaar dan veel kleine.
  • Uit gaan van universele maten. Formaten van banken zijn erg verschillend, meet daarom alles nauwkeurig af.
  • Plaats uw bank niet direct tegen de muur. Sta open voor andere opties, dit kan uw interieur een flinke boost geven!
speels hoekelement bubble van bank Medusa in boucle stof

Bankopstellingen

Heeft u een goed beeld van de mogelijkheden in de woonkamer en heeft u de benodigde afmetingen beschikbaar? Hoewel de meest gebruikelijke plaats voor een bank in een hoek of tegen de langste muur is, zijn er andere mogelijkheden! Laat u inspireren door de volgende suggesties:

Twee banken naast elkaar plaatsen

Door twee banken zij aan zij te plaatsen, zoals in een hoek, kunt u een vergelijkbare uitstraling creëren als met een hoekbank, maar met wat meer bewegingsruimte. Dit is vooral te merken bij banken met hoge poten, die een gevoel van lichtheid geven. In de hoek kunt u bijvoorbeeld een grote kamerplant of elegante lamp plaatsen.

Ziteiland

De ziteiland opstelling plaatst de bank centraal in de kamer, los van de muren. Dit geeft een ruimtelijk en luxueus gevoel, en maakt de woonkamer toegankelijk vanuit verschillende richtingen. Dit is een goede keuze voor grotere woonruimtes die flexibiliteit en stijl willen combineren. Let bij deze opstelling wel op de ruimte rondom de bank.

Hotel chique - living woonstijl woonkamer

Twee banken tegenover elkaar plaatsen

Plaatst u twee banken tegenover elkaar, dan creëert u een knus hoekje en ontsaat er symmetrie. Dit draagt bij aan een rustige, evenwichtige ambiance in uw woonkamer. U kunt ervoor kiezen om twee identieke banken te plaatsen, bij voorkeur met decoratieve kussens in een samenhangend kleurenschema. Overweeg ook eens om twee banken te kiezen in verschillende tinten van hetzelfde kleurenpalet, of twee banken in dezelfde kleur maar met verschillende stoffen voor een subtiel speels  effect. Centraal tussen de banken kunt u een koffie- of bijzettafel plaatsen. En om de zithoek tot één geheel te maken, legt u een vloerkleed onder de banken. De ideale opstelling voor veel bezoek!

De bank voor het raam

Een bank voor het raam plaatsen kan een sfeervolle draai geven aan uw woonkamer. Het biedt een uitstekende plek om te genieten van natuurlijk licht en het uitzicht op de buitenwereld, terwijl het tegelijkertijd comfort en ontspanning biedt. Bij deze opstelling is het van belang te kiezen voor een bank met een lage rugleuning, om het zicht niet te blokkeren. Deze opstelling verbindt uw interieur harmonieus met uw exterieur, waardoor een ruimtelijke en open sfeer ontstaat.

Meer weten?

Twijfelt u welk formaat bank, of welke opstelling het best bij uw interieur past? Bij Robuuste Tafels staan we voor u klaar! Kom gerust langs in één van onze showrooms of neem contact met ons op.